nuffy1

OOO-lalalalala

Monday, May 21, 2012

sharing is caring



Time ni la masa yang paling sesuai untuk menilai kemampuan, kelemahan, kekurangan diri sendiri..
Masa ni jugaklah masa yang paling sesuai untuk kita menanam rasa syukur, insaf, menerapkan nilai persahabatan..melupakan xtvt 'jual ikan'[sellfish]..dan menghargai setiap apa yang kita dapat.

By hiking, i was realize that...:

ITS NOT ONLY ABOUT STEEPING FORWARD~Yup..exactly.. bukan hanya tentang menapak kehadapan, tapi menapak ke atas dan menolak diri untuk berada di atas. Berjalan tak semestinya kena berterusan, dan tak semestinya hanya ke depan..bila hiking kadang2 kita kene STOP kejap sbb nak jaga jarak ngan orang depan..[kalo rapat sangat kang tersondol plak..sakit kepala i tau~hahhahaha]..dan kadang2 kita kena bergerak ke blakang sikit untuk dapatkan sokongan bila nak melonjak, lagi2 bila nak memanjat sikit..

This how life will be, sometimes mungkin kita kena berehat seketika untuk memberi peluang kepada diri berfikir dan mencari jalan yg lebih baik untuk langkah seterusnya.an mungkin juga kita perlu berundur seketika memberi peluang kepada diri menilai dan seterusnya memberi sepenuh tenaga untuk terus maju ke hadapan.

CONFIDENT IS THE KEY OF SUCCESS~Keyakinan of course..sangat penting..kalo kita tak yakin ngan trek tu yang kukuh, of course kita takkan berani nak stepping.. Macam aku masa mule2, agak kurang yakin nak memijak tanah/tangga/teres2 yang ada kat dalam hutan..teragak2..kene rasa tanah guna kaki dulu..takut terjatuh..tapi lama2, bila tengok orang depan relax je, xde pun teragak2..so i follow her step..yup! xperlu nak risau..insyaALLAH..semua jalan tu selamat.
kita kena yakin je..N satu lagi, kena yakin bila nak melompat...

This how life will be..be confident in anything yang kita buat..kalo kita percaya kat diri sendiri..insyaALLAH Semuanya akan jadi..yakin bukan pada diri sendiri je..tapi jugak pada Allah..Bila susah, yakin Allah akan tolong kte.Akan datang pertolongan dari Allah if kita betul2 yakin..'aku adalah apa yang hambaku fikirkan tentang diriku'..

Yakin lah pada diri..!!

POTENSI DIRI..
Mendaki/hiking berjaya buat aku tau my own potential. Kekuatan yang selama ni tersembunyi..Kalau sebelum naik ni aku membayangkan aku xkan mampu nak habiskan.kalo mampu pun aku mungkin akan pancit..
Kalo sebelum ni,..aku cukup malas..malas untuk segala-galanya..malas untuk rasa penat..malas nak stay up..malas nak siapkan kerja secepat mungkin..

Tapi bila da hiking,,,aku sedar yang once kita da start..nak tak nak kene habiskan jugak..walaupun penat, kepenatan tu boleh dihilangkan by enjoying all the way.., kalo kita enjoying perjalanan mendaki 2+enjoying the trek..insyaAllah..xkan penat..

NATURE  ITU CUKUP CANTIK~Yup..nature..semula jadi itu cukup cantik..xperlu ditambah ape2..cukup is terus berdiri sebagaimana ia diciptakan..

Macam kat dalam gua..batu2 yang bersinar2 2 sangat cantik hanya bila ia ade kat dalam tu..kalo kita curi n bawak kluar dari gua..batu 2 jadi xde nilai..xcantik..

Same goes to human..manusia itu cukup cantik tanpa sebarang tambahan apa2..tanpa apa2 perubahan pada fizikalnya..kalo ditambah/diubah seolah2 kte membunuh roh kecantikan itu..
Cukuplah hanya menambah kecantikan hati~



SETIAP MASA BERSAMANYA~Bila terpaksa solat tanpa proper sejadah n telekong, terasa sangat sayu..selama ni bila ade 'kemewahan' dalam melaksanakan solat, slalu kita buat sambil lewa..

Solat dalam serba kekurangan lebih mendekatkan kita kepadaNYA..solat atas plastik hitam, daun, tanah yang basah, dalam khemah..Subhanallah..Semoga Allah terus mengekalkan rasa syukur ini..

TENTERA ALLAH YANG TERSEMBUNYI~
Xperlu takut nak masuk hutan..tentera Allah ade kat mana2..

pokok2..akar..tanah,,serangga..pacat..!!

Bila nak mendaki..kita terpaksa berharap pada akar2..pokok2 untuk berpaut..
n macam mana Allah meminta kita untuk berjalan di muka bumiNYA supaya kita menjadi orang yang berfikir..so, bila Allah suruh kita wat camtu, n kita ikut,insyaAllah Dia akan mempermudahkan jalan menuju kepada suruhanNya..

Betapa Allah mengarahkan akar2 supaya menjalar di tanah dan membentuk seperti tangga supaya kita mudah untuk berpijak..senang untuk naik dan senang untuk turun..Allah juga memerintahkan supaya pokok2 yang kukuh hidup dan tumbuh kat tepi2 trek so that senang kita nak berpaut kalo tergelincir..

Betapa Allah turut mengarahkan agar batu2 bersusun dengan cantiknya so that kte mudah nak berjalan dan dapt dijadikan penahan sewaktu nak turun..
Betapa Allah menciptakan sesuatu dengan sebab yang jelas~


Maha Suci Allah..

A lot's more to discover..a lot's of things need to reveal..

Cubalah discover sendiri..xkan rugi bahkan sangat bertuah..

Banyak lagi pengajaran yang dapat sepanjang hiking sebenarnya..

tapi..cubalah rasa pngalaman itu sendiri..







Bukankah Hidup kita Akhirnya Harus Bahagia . .

No comments:

Post a Comment