nuffy1

OOO-lalalalala

Tuesday, November 15, 2011

cerita tentang telur pindang


siyes, ibu pun tak sedar bila tah suka makan telur pindang.
apatah lagi utk belajar step by step proses nak buat telur pindang. 
but so excited utk amek tau. kat rumah sendiri je dah 3x majlis kawin
ke3-3nya mmg menghidangkan telur pindang. 
masa ibu sendiri yg jd pantin, tak de la kesah sgt. 
masa along - mmg dah sibuk la. 
even ada anak kecik pun masih RAJIN ok.. tak de alasan utk lepas tgn
masa adik kawin pun, ibu jugak. 
so skg, amek alih sepenuhnya dlm proses ini dan di bantu oleh papa & mama

4 hari 4 malam yer
2 periuk besar diperlukan utk 2300 biji telur
(rasanya size periuk ni leh wat rebus ibu skali)
tong gas pun nak 2 jugak
rempah2 seperti ketumbar, jintan manis
daun mcm2 daun ada
daun salam daun senduduk daun manggis daun serai daun lengkuas daun jambu batu
kulit bawang pun masa ni perlu sgt
halia, serai
kicap manis
garam gula

jom tengok gambar nak?


baru amek telur 


then proses seterusnya adalah membasuh telur2 tersebut
kena hati2 k
kang pecah tak pasal je


 ni ler periuk size besar tu.


proses menyusun telur di selang selikan ngan segala2 daun2 
mcm main pondok2 lak


daun2 ini telah di cuci bersih.
almaklum la.. amek kat tepi2 semak. so kena jg kebersihan la kan


hari pertama - baru jadi mcm ni. didih pun tak lagi.
guna api sederhana. 
bau aroma herba2 nya sangat sedap


hari ke 2 pulak
oleh kerana tak bape balance.. so ada tangan yg rajin mengalih2kan telur2 tersebut


hari ke 3
warna telur dah semakin gelap
papa kata daun manggis menggelapkan warnanya


hari ke 4
gas pun habis
dah siap dah pun
so lepas ni leh kemas2 telur2 tersebut dan di bersihkan satu persatu
then boleh ler hantar ke tuan rumah pantin


sebahagian telur pindang yg sudah dibungkus cantik 





ibu tak sure lagi utk teruskan "tempahan" ini atau tidak
maybe amek utk sedara mara je

so.. sesapa yg nak rasa, tunggu la ada majlis dari sedara mara ye
lepas ni - 
cik wan
cik nora
ain
khaty
wawa
.
.
.
.
.
.
.
ooo ramai lg kazen2 ku menunggu tarikh istimewa



so .. 
ku menunggu tempahan dari mereka2






Bukankah Hidup kita Akhirnya Harus Bahagia . .

No comments:

Post a Comment