nuffy1

OOO-lalalalala

Friday, July 1, 2011

mari mengedotdotdot


saat rajin itu menguasai diri
bizi dgn hal lain tp buat benda lain
seronok mengedotdotdot ni




jom share resepi
sape2 rajin nak mengedotdotdot ni sila la cuba


bahan-bahannya :-

3 biji telur (gred A) - dari icebox
275 gram tepung gandum (ibu guna tepung blue key kotak pink tu)
220 gram gula halus
150 gram susu segar @ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
pewarna yang dibenarkan

filing - suka hati jelah nak rasa apa.
ibu suka kaya

Cara-caranya :-
(ini cara ibu yer.. kalau nak tukar camana pun, its ok.
ada kwn ibu blender je smua sbb umah dia tak mixer)


putar telur + gula hingga kembang
masukkan susu - putar
masukkan tepung + baking powder
masukkan ovalette

kemudian boleh la di bahagi2kan kepada beberapa bahagian
ikut suka la nak kaler camana

segmen ini di namakan
episod mari mewarna 

susun paper cup tu dlm bekas merah yg buat kuih lompang tu
picit separuh bahagian di ikuti dengan filing
dan tutup la atas filing tersebut
kemudian boleh dot dot dot kan ikut suka hati

kukus 15minit atas api sederhana je

dah siap kan?
tak susah pun
dlm masa 2 jam ni boleh siap semua adunan
utk size paper cup kecik boleh dpt anggaran 100 biji


selamat mencuba yer










Bukankah Hidup kita Akhirnya Harus Bahagia . .

3 comments:

  1. siap ade resepi nie...cuba jangan tak cuba

    ReplyDelete
  2. yeh3....ko dh pandai pun buat..gud2..senangkan..

    ReplyDelete
  3. zaidah = sharing is caring

    zuliey = belajar2 buat skali jadi pastu tersuka lak.

    ReplyDelete