nuffy1

OOO-lalalalala

Tuesday, May 10, 2011

fruit tart edisi express


tq ALAM SARI kerana merealisasikan impian tekak daku

hajat di hati nak buat fruit tart akhirnya terlaksana
yerrrrrla tu... sbb hnya menyediakan castardnyer dan mendeco buah2 ala2 malu tu
bukan malas.. tak bape nak jadi rajen je
hikhikhikhikhikhik

nak resepi tak?
meh la nak share ni
senang je
kejap je dah siap

yg shell ni ibu tak buat sendiri
tp ibu order
walaupun menyalin resepi bagai


next time kalau rajin ibu buat kut


ok ok.. jom tengok resepi

bahan2 nak buat shell tu
[betul eh nama benda tu shell?? hikhik.. mak belasah je nak..]


500grm tepung gandum
250grm butter
120grm gula aising
2 sudu besar air
secubit garam

cara2nya :-

gaul tepung gandum, gula aising, garam dalam mangkuk
setelah rata, campurkan adunan itu dengan butter

gaulkan sehingga adunan membentuk crumbs kasar,
akhir sekali masukkan 2 sudu air dan gaul adunan hingga rata
setelah direhatkan dalam 1 jam,
bentukkan doh mengikut acuan tart. 

bakar 170'c dalam 15-20minit

[[[[ermmm.. adakah saya sebegitu rajen untuk menyiapkan shell itu satu persatu??? adakah????]]]]
[[[[[jawapannya ----------------------- huhuhu... tentu tidak]]]]]

end of the story 
eh-eh.. belum end
ada lagi
utk castardnya pulak
cam ni

bahan castard

25grm tepung gandum
75grm tepung castard
100 grm gula pasir
500 ml susu segar
sedikit garam

cara2nya

masukkan semua bahan2 
blender je
[[[ cara saya mmg sempoiiiiiii ]]]
masak atas api perlahan

dah. tu je... 
susun2 buah tu .. dah siap
sebetulnya guna buah2 segar terbaek dr ladang
tp konon2 nak cepat makan
guna jelah buah dlm tin

hehehe
selamat mencuba


[sumber resepi ini dari mamabeb. search kat internet]
thanks mamabeb




Bukankah Hidup kita Akhirnya Harus Bahagia . .

1 comment: